Renju Sverige

LUFFARSCHACK

Luffarschack ett av att Sveriges populärast spel. Det spelas i Sverige på rutat papper med kryss och ringar och det som först får fem i rad vinner. I princip varje svensk har spelat detta i skolan i sitt räknehäfte. Luffarschack är den mer traditionella variation (familjeversionen).

Medan Renju är en mer sofistikerat version av luffarschack. Problemet med de enkla reglerna för luffarschack är att den spelare som startar har större chans att vinna. Om en spelare är skicklig så kan den som startar räkna med en säker vinst. Därför har svenska luffarshackföreningen anpassat regler till Renju Sverige. Det innebär att det spelar på ett bräde med svarta och vita stenar och framförallt reglerna för hur spelet startar är annorlunda.

Du vet väl vad luffarschack är? Det är spelet som i Sverige sedan gammalt spelas på rutat papper med kryss och ringar och den som först får fem i rad vinner. Emellertid har vi övergått till den internationella sedvänjan att spela på ett bräde med vita och svarta stenar. Vi har också antagit en del tilläggsregler utstuderade framför allt i Japan för att jämna ut spelet som har det internationella namnet renju.

VARFÖR ÄR LUFFARSCHACK SÅ POPULÄRT

Det är ett enkelt och roligt spel och man för hela tiden utveckla sina strategier och tänkande. Du måste lära dig att fatta snabba beslut och göra så kallade “guesstimates” på det beslutsunderlag som du för tillfället har och göra kvalificerade gissningar. Du får lära dig att analysera och tänkte ut nya strategier och tänka på långsiktigt, dvs om du ska “anfalla” eller “försvara” dig för att till sist stå som vinnare i spelet.

Det är såklart bra att lära sig att både vinna och förlora. Det svenska Luffarshackförbundet är inte så stort så blir du duktig kan du relativt snabbt få chans att resa och träffa nya spännande och duktiga människor från andra kulturer och delar av världen. Ingen är för gammal eller för ung för att spela Luffarshack eller Renju.

HISTORIA

Luffarschack är ett väldigt gammalt spel både i Sverige och i resten av världen. I Sverige är namnet något missvisande men det har ändå behållits eftersom det är så många som känner igen namnet i Sverige. Det internationella namnet Renju fick sitt namn i slutet av 1800-talet. Spelet är väldigt internationellt och spelas i de flesta länder. Om du vill läsa mer om Renju Sverige finns det massor av bra internationella hemsidor där du kan hitta information.